NOS NieuwsAangepast

Missie MH17 nu nog niet terug

Er kan op dit moment nog geen onderzoeksteam terug naar het rampgebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 naar beneden is gehaald. De veiligheidssituatie is nog niet niet stabiel genoeg om het onderzoek te hervatten.

Dat zei minister Hennis van Defensie na een gesprek met haar Maleisische collega. Ze is "vastberaden om het onderzoek verder voort te zetten" en wil "heel graag voor eind oktober" nog naar het gebied terug. Volgens haar wordt het na die tijd steeds moeilijker om onderzoek te doen in het gebied.

Aalbersberg

De leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, was de afgelopen dagen in Oekraïne. Hij was daar om een goed beeld te krijgen van de omstandigheden in het gebied. Volgens Hennis gaat hij daar met "enige regelmaat" heen. Vanavond is er in Den Haag weer overleg over wat er verder moet gebeuren.

Er staan ook nog dertig onderzoekers paraat om het gebied in te gaan. Zij verblijven in Kiev en in Charkov. Zodra het kan, keren die terug naar de rampplek. Hennis hoopt dat dat "zo snel mogelijk" kan. Premier Rutte liet ook al eerder weten dat er een team klaarstaat om af te reizen op het moment dat de veiligheidssituatie dat toelaat.

Samen

Hennis is blij dat ze met haar Maleisische collega heeft kunnen spreken. Ze benadrukte dat het onderzoek nog steeds door Maleisië en Australië wordt gedragen. "We trekken samen op", zei Hennis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl