NOS SportAangepast

Rugbydames strijden voor top 4

De Nederlandse rugbyvrouwen kunnen komend weekeinde een belangrijke stap zetten richting de Olympische Spelen. Met hun optreden bij het IRB Womens Sevens World Series kwalificatietoernooi in Hongkong krijgen de rugbysters namelijk de mogelijkheid zich te plaatsen voor het wereldbekerseizoen. In dat wereldbekercircuit (de World Series) zijn vervolgens tickets te verdienen die direct toegang geven tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

De vier beste teams van de World Series 2014/2015 zijn verzekerd van deelname in Rio. Voor de Nederlandse vrouwen is het daarom van belang komend weekeinde in Hongkong de deur te openen naar de World Series, een toernooi waaraan komend seizoen in totaal twaalf teams deelnemen.

Zeven teams zijn al verzekerd van deelname; Nieuw-Zeeland, Australië, Canada, Rusland, Engeland, Spanje en de VS. De vier nog openstaande plekken zullen worden ingenomen door de vier beste teams van het kwalificatietoernooi in Hongkong, waarna nog één wildcard resteert die door de wereldrugbybond IRB wordt toegewezen.

Geen Van Harskamp

Om de World Series te bereiken zullen de vrouwen in Hongkong dus de halve finale moeten halen. Dat is geen makkelijke opgave. Afgelopen mei tijdens de Amsterdam Sevens eindigde de dames op de negende plaats. Een ondermaatse prestatie.

Daar komt nog eens bij dat sterspeelster Kelly van Harskamp vorige maand een punt achter haar internationale carrière zette. Ze werd in 2011 nog uitgeroepen tot beste rugbyster van de wereld. De Tall Flying Dutchwoman, zoals de bijnaam van Van Harskamp luidt, wordt mede door haar snelheid en lengte door velen als onmisbaar gezien. Het is daarom afwachten hoe het team zal presteren zonder haar inbreng.

Aanvoerder Linda Franssen kijkt uit naar het toernooi en is vol vertrouwen. Ook zonder Van Harskamp moet het gaan lukken, zegt zij. "Hoe gek het misschien ook klinkt, maar niemand is onmisbaar. Ook Kelly niet. Kelly is met haar scores natuurlijk altijd belangrijk geweest voor het team, maar wij gaan gewoon door zonder haar. We hebben een sterk team dat zich razendsnel heeft ontwikkeld. Ook zonder Kelly kunnen wij heel goed presteren."

Hechter

Ook coach Chris Lane, voormalig bondscoach van de Australische dames, denkt dat de ploeg het gemis van Van Harskamp kan opvangen. "Kelly scoorde weliswaar veruit de meeste try's, maar toch waren dat vaak wel teamscores."

"De laatste weken zonder Kelly is het team gegroeid. Het team is veel hechter dan voorheen en vooral mentaal hebben de dames grote stappen gemaakt. De sessies met sportpsychologen beginnen hun vruchten af te werpen. Dat in combinatie met de fysieke ontwikkelingen van de laatste maanden maakt dat we een ontzettend sterk team hebben. We geloven er echt in."

Tessa Veldhuis zal de plek van Van Harskamp overnemen. Lane is erg tevreden over de ontwikkelingen van de 24-jarige speelster. "Tessa heeft de afgelopen week dingen laten zien die ik nog niet eerder heb gezien. Ze doet het geweldig."

Topvier

Over de doelstelling voor Hongkong zijn Lane en Franssen dan ook glashelder: de topvier moet bereikt worden. Al legt Lane de lat liever nog iets hoger: "We moeten gewoon voor die finale gaan, want als we de finale halen, staan we sowieso bij de topvier."

Of dat gaat lukken zal de komende twee dagen duidelijk worden. De eerste poulewedstrijden beginnen vrijdag. Wie de wedstrijden wil volgen, moet de wekker vroeg zetten. De eerste wedstrijd is namelijk al om tien over zes in de Nederlandse ochtend, tegen Hongkong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl