NOS NieuwsAangepast

Boko Haram bedreigt miljoenenstad

Strijders van de radicaal-islamitische beweging Boko Haram hebben in Noord-Nigeria de stad Maiduguri omsingeld. Volgens de lokale autoriteiten staat Boko Haram op het punt om de aanval op de stad in te zetten.

Boko Haram is al twee weken in het offensief en heeft verscheidene dorpen en steden veroverd, waaronder de stad Bama. In de plaats Gwoza, vlak bij de grens met Kameroen, riep Boko Haram een kalifaat uit.

Als de rebellen erin slagen Maiduguri in te nemen, zou dat een hoofdprijs zijn. Met één miljoen inwoners zou het de grootste stad zijn die ze in handen krijgen.

Strategie

Volgens correspondent Koert Lindijer, die kort geleden in de regio was, heeft Boko Haram zijn strategie op het strijdtoneel gewijzigd: "Eerder pleegden ze aanslagen, maar nu is het duidelijk hun bedoeling om gebied vast te houden. Ze stellen ook nieuwe besturen in de dorpen en steden in."

Boko Haram streeft naar de stichting van een islamitische staat en pleegt sinds 2009 geregeld aanslagen, waarbij duizenden mensen zijn omgekomen. Vaak zijn scholen het doelwit. In 2011 werd een aanslag gepleegd op een VN-kantoor in de hoofdstad Abuja, met tientallen doden.

Corruptie

Volgens Lindijer kan het leger maar beperkt tegenwicht bieden, mede vanwege corruptie. Veel geld dat naar het leger gaat blijft aan de strijkstok hangen, waardoor het leger slecht bewapend is en ongemotiveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl