NOS NieuwsAangepast

Topcrimineel uit angst de cel in

Dick V., volgens het Openbaar Ministerie een van de kopstukken in de onderwereld, is op eigen verzoek de cel ingegaan nadat politie en OM hem hadden gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst staat. De ongebruikelijke stap is een teken dat de spanning in de onderwereld door een recente golf van liquidaties tot ongekende hoogte is gestegen.

Andere topcriminelen bewapenen zich of vluchten naar het buitenland.

Holleeder

V. is vorig jaar mei opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich bezighoudt met afpersing en witwassen. Willem Holleeder en Danny K. zijn medeverdachten in dit onderzoek.

Dick V. en Danny K. worden er ook van verdacht opdracht te hebben gegeven voor de liquidatie van Etous Belserang, de president van de Amsterdamse afdeling van motorclub Satudarah. Volgens het OM zijn voorbereidingen tot die liquidatie getroffen.

Gevangenis

In juli schorste de rechtbank de voorlopige hechtenis van V. vanwege persoonlijke omstandigheden, zeer tegen de zin van het OM. Gisteren vroeg V. de rechtbank de schorsing op te heffen zodat hij de gevangenis weer in kon. Opvallend is dat het OM nu juist tegen de hernieuwde opsluiting van V. is. De rechtbank besloot het verzoek van V. toch in te willigen. Sinds gisteravond zit hij weer in de cel.

Informant

De aanleiding voor het verzoek van V. is een recente waarschuwing van de politie. V. staat op een dodenlijst, kreeg hij te horen van rechercheurs. "Maar wie het op hem gemunt hebben, wil de politie niet zeggen. Alleen als hij zogenaamde 'openheid van zaken' geeft, kunnen ze iets voor hem doen, lees: bescherming aanbieden", zegt zijn advocaat Nico Meijering.

Volgens de advocaat is het de wereld op zijn kop. "Hij heeft geen idee waar de dreiging vandaan komt, terwijl het juist de recherche zelf is die met de dreigingsinformatie is gekomen. Het lijkt erop dat ze hem op deze manier willen dwingen informant te worden", stelt de raadsman.

Prooi

V. kon niet anders dan de rechtbank vragen hem weer op te sluiten, zegt Meijering. "Net als Gwenette Martha die eerder dit jaar is geliquideerd, was hij vrij onder voorwaarden. Onder meer dat hij van zeven tot zeven thuis moest zijn op een vast adres. Dat maakt hem tot een gemakkelijke prooi. Dat hebben we bij Martha gezien. V. vreest dat hierdoor ook zijn familie gevaar loopt. Daarom kan hij beter weer de cel in."

Tactiek

Het waarschuwen door politie en justitie van criminelen dat ze op een dodenlijst staan zonder te zeggen wie er achter zit, roept het risico van extra geweld op, stelt Meijering. "Immers, men gaat volop speculeren en de recherche weet dat men ook vaak tracht het gevaar voor te zijn door zelf preventief geweld aan te wenden. Ik sluit niet uit dat de recente liquidatiegolf mede het gevolg is van deze waarschuwingstactiek", zegt Meijering.

"Ik hoor de afgelopen maanden ook van collega's dat veel mensen zijn bezocht door rechercheurs met de mededeling dat ze op een dodenlijst staan. Misschien is het tijd dat deze tactiek eens stevig tegen het licht wordt gehouden en dat er een onafhankelijk onderzoek komt, want zo kan het niet langer doorgaan."

Waarschuwing

Het OM in Haarlem bevestigt dat V. is gewaarschuwd. "De politie heeft bericht ontvangen dat het verhaal in het criminele milieu gaat dat het leven van deze meneer gevaar loopt. Dat bericht is door de politie aan hem gemeld."

Ook klopt het volgens het OM dat V. is gevraagd openheid van zaken te geven over zaken die relevant zijn voor het bepalen van de aard van de dreiging. Dat is volgens het OM nodig om in te kunnen schatten hoe serieus de dreiging is en om een advies te kunnen geven over beveiligingsmaatregelen.

"In dit geval is meneer uitgenodigd om contact op te nemen met een contactpersoon bij de politie. Aan die uitnodiging is geen gehoor gegeven. Daardoor kon er dus geen beveiliging vanuit de overheid in gang gezet worden", aldus het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl