NOS NieuwsAangepast

Opnieuw onderzoek stemcomputers

Minister Plasterk wil een nieuw onderzoek naar elektronisch stemmen. Hij wil extra informatie van de commissie-Van Beek over allerlei praktische aspecten van de invoering van stemcomputers die stembiljetten uitprinten.

De minister heeft al eerder gezegd dat hij voor dat systeem is: er wordt digitaal gestemd, de uitslag is snel bekend en er wordt niets opgeslagen. Maar volgens hem zitten er nog wel haken en ogen aan invoering. Hij wil nu van de commissie-Van Beek nader advies over de precieze kosten. Ook wil hij weten hoe lang het duurt voordat de benodigde apparatuur er is. Want die bestaat nu niet en moet dus nog worden ontwikkeld.

Snelheid

Plasterk verwacht dat het advies voor het eind van het jaar klaar is. Daarna wil het kabinet knopen doorhakken over de vraag hoe het nu verder gaat. "Ik beloof niets, want we hebben echt een aantal fundamentele dingen nog niet opgelost." De Kamer drong bij de minister aan op snelheid.

Plasterk herhaalde dat hij er voorlopig niets in ziet om Nederlanders in het buitenland via internet te laten stemmen. Bij alle verkiezingen blijkt dat relatief weinig Nederlanders in het buitenland van hun stemrecht gebruikmaken, onder meer vanwege de ingewikkelde procedure. De minister wil de regels wel vereenvoudigen, maar volgens hem is via internet stemmen niet veilig. Hij beloofde de Kamer dat hij nog wel nieuwe tests gaat laten doen.

Zondag

Plasterk zal niet met voorstellen komen om bij Europese verkiezingen stemmen op zondag mogelijk te maken. Dat laat hij over aan een volgend kabinet. Na de verkiezingen in mei zei hij dat je erover zou kunnen nadenken. Volgens hem zou het de opkomst kunnen verhogen als overal in Europa op dezelfde dag wordt gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl