NOS NieuwsAangepast

VSNU past gedragscode aan

Wetenschappers moeten bij het aanhalen van eerder gepubliceerd eigen onderzoek duidelijk aangeven dat het eerder gepubliceerde informatie is, bijvoorbeeld in een voetnoot. Dat stelt de vereniging van universiteiten VSNU. Het voorschrift komt dit najaar in de gedragscode die de VSNU hanteert.

De vereniging hoopt zo een eind te maken aan de discussie over 'zelfplagiaat'. Die barstte begin dit jaar los na een steekproef van NRC Handelsblad. Daaruit kwam naar voren dat een econoom van de VU in meerdere publicaties teksten van zichzelf uit eerdere publicaties had gebruikt, zonder dat aan de lezer duidelijk te maken.

Verplichting

VSNU-voorzitter Dittrich vindt dat die zaak nogal is opgeklopt. "Er werd gezegd: mensen hebben ten onrechte allerlei artikelen opgevoerd, waar het om herhalingen van eigen werk ging. Wij zeggen: je kunt jezelf niet plagiëren, maar je hebt altijd de verplichting als wetenschapper om aan te geven welke teksten je gebruikt, waar die vandaan komen en waarom je dat doet."

Dittrich wil zo voorkomen dat mensen denken dat iets nieuw is, terwijl het al langer bekend is. "De wetenschap moet zo transparant mogelijk zijn. Als de schijn kan ontstaan dat kennis ergens anders vandaan komt, ook al is het van jezelf, maak dan duidelijk waar je het eerder hebt gepubliceerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl