NOS NieuwsAangepast

Voorwaarden aan Haagse protesten

De vijf aangekondigde demonstraties in Den Haag op 20 september mogen alleen onder voorwaarden plaatsvinden.

De organisaties AFA, Pro Patria, NVU, Muslim Defence League en IAVVS moeten zich houden aan de aangewezen locaties en de demonstraties moeten "statisch plaatsvinden", schrijft burgemeester Jozias van Aartsen in een brief aan de organisaties. De demonstranten moeten dus op één plek blijven.

Pijn in het hart

De burgemeester verbood alle organisaties vorige maand om in de Schilderswijk te demonstreren. Van Aartsen zei dat in een spoeddebat over demonstraties die in de wijk die uit de hand waren gelopen. Van Aartsen zei dat hij het besluit nam "met pijn in het hart omdat het tegen de democratische principes ingaat".

Maar hij wil de goedwillende Schilderswijkers beschermen tegen radicalen van verschillende kanten. "Ideologische pyromanen brengen onze stad in gevaar", zei de burgemeester.

Onaanvaardbaar

Constant Kusters, voorzitter van de extreemrechtse partij NVU, vindt het "onaanvaardbaar" dat zijn partij niet door de Schilderswijk mag gaan om te demonstreren. Hij stapt daarom naar de bestuursrechter.

Kusters is optimistisch over de afloop van het kort geding: "De redenen en formuleringen die Van Aartsen in zijn besluit aandraagt, zijn dezelfde als die andere burgemeesters ooit hebben gebruikt om demonstraties van de NVU te verbieden of te beperken."

De gemeente denkt dat er geweld dreigt als de linkse AFA in de buurt van de NVU gaat demonstreren. Kusters denkt dat dat geen stand zal houden. "Daar hebben rechters al eerder een streep doorgehaald", aldus de NVU-voorzitter.

Pro Patria wil in de wijk Transvaal demonstreren, naast de Schilderswijk. De organisatie was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl