NOS NieuwsAangepast

Oekraïne drukt winst van Gazprom

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft veel last van de crisis rond Oekraïne. In de eerste drie maanden is de nettowinst met 41 procent gedaald naar 4,6 miljard euro. Een jaar geleden bedroeg de winst van het grootste Russische bedrijf en het grootste aardgasbedrijf ter wereld nog 7,9 miljard euro.

De belangrijkste oorzaken van de winstdaling is de nog openstaande Oekraïense gasrekening van 4 miljard euro en de gekelderde koers van de Russische roebel. In deze kwartaalcijfers zijn de in juni gestaakte gasleveranties aan Oekraïne nog niet verwerkt.

Gaskraan

Gazprom levert bijna een derde van het gas dat in Europa wordt verbruikt. Het gas stroomt langs verschillende pijpleidingen naar het westen. Sommige Europese landen, zoals Polen, Hongarije en Slowakije, hebben toegezegd dat ze Russisch gas naar de Oekraïne terug zullen pompen om voor een deel in de gasbehoefte van het land te voorzien.

Gazprom is ondertussen bezig met het dichtdraaien van de gaskraan naar Polen. Al drie dagen op rij komt er minder Russische gas Polen binnen.

Volgens het Poolse gasbedrijf PGNiG kwam woensdag 45 procent minder gas het land binnen dan contractueel vastgelegd. Maandag al kwam er eenvijfde minder gas binnen, en dinsdag een kwart minder dan was afgesproken.

Volgens Kiev laat Rusland Polen zo zijn ongenoegen merken over het naar Oekraïne teruggepompte gas. Deze week begon Slowakije daar al mee. Gazprom ontkent de lagere gasleveringen en zegt dat de afgelopen dagen precies de afgesproken hoeveelheid is geleverd.

Stopgezet

In januari verlaagde Rusland de gasprijzen voor Oekraïne nog met een derde. Het Kremlin wilde zo de regering in Kiev belonen voor het afwijzen van een handelsverdrag met de EU.

Toen de daaropvolgende straatprotesten leidden tot het afzetten van president Janoekovitsj en een anti-Russische koers, werden de gasprijzen bijna verdubbeld en eiste Moskou de onbetaalde rekeningen op. In juni stopten de gasleveranties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl