NOS NieuwsAangepast

RBS verlaat onafhankelijk Schotland

De Royal Bank of Scotland (RBS) verhuist zijn hoofdkantoor naar Engeland als de Schotten kiezen voor onafhankelijkheid. Schotland beslist volgende week via een referendum of het uit het Verenigd Koninkrijk treedt of er deel van blijft uitmaken.

RBS schrijft in een verklaring dat als de Schotten voor onafhankelijkheid kiezen het noodzakelijk is om het hoofdkantoor juridisch naar Londen te verplaatsen. Daardoor zal volgens de BBC ook een deel van werkgelegenheid naar Engeland vertrekken.

De bank stelt dat door het referendum een aantal onzekerheden zijn ontstaan op fiscaal, monetair en juridisch gebied. Zo heeft Londen laten weten dat de Schotten het Britse pond straks niet meer kunnen gebruiken. Ook is het volgens RBS onduidelijk aan welke regelgeving de bank moet voldoen, mochten de Schotten uit het Verenigd Koninkrijk stappen.

1727

De bank is in 1727 opgericht en zetelt sinds die tijd in Schotland. Het is inmiddels een van de grootste banken en verzekeraars ter wereld met het hoofdkantoor in Edinburgh. De Britse overheid is voor meer dan 80 procent eigenaar van de bank.

RBS benadrukt dat een "significant deel" van zijn werkzaamheden en werknemers in Schotland blijft. In Schotland werken 11.500 mensen bij de bank.

Lloyds

Een andere bank zegt zijn hoofdkantoor op papier ook naar Londen te verplaatsen. Lloyds Banking Group, eigenaar van Bank of Scotland, zegt dat het fysieke hoofdkantoor niet wordt verplaatst, maar de officiële zetel van de bank wel naar de Engelse hoofdstad verhuist.

Bij Lloyds in Schotland werken zo'n 17.000 mensen. De bank is voor 25% in handen van de Britse overheid.

Ook andere bedrijven zoals verzekeraar Standard Life en oliemaatschappij BP hebben zich al bezorgd getoond over de gevolgen van een onafhankelijk Schotland voor hun bedrijfsvoering.

Premier Schotland

De Schotse premier Alex Salmond die voor onafhankelijkheid is, spreekt van "spookverhalen". Volgens hem is het vooral een papieren kwestie en kost de verhuizing van de banken geen banen in Schotland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl