NOS NieuwsAangepast

Pistorius niet schuldig aan moord

De Zuid-Afrikaanse aanklager heeft niet onomstotelijk kunnen bewijzen dat de atleet Oscar Pistorius schuldig is aan moord. Maar de atleet kan nog steeds worden veroordeeld voor culpable homicide (letterlijk: dood door schuld). Daarop staat maximaal 15 jaar cel.

De rechter begon vanochtend om half tien in Pretoria met het voorlezen van de uitspraak. Morgen gaat ze verder. De zitting van vandaag is rond half drie verdaagd.

Indringer

De wereldberoemde Blade Runner schoot vorig jaar zijn vriendin dood door een dichte toiletdeur. Hij zegt dat hij dacht dat ze een inbreker was.

De rechter gelooft dat Pistorius er oprecht van overtuigd was dat er een indringer in de badkamer zat, die via het openstaande raam naar binnen was geklommen.

Volgens de rechter zijn de aanklagers er niet in geslaagd om te bewijzen dat Pistorius zijn vriendin doelbewust had doodgeschoten na een ruzie. Daarop barstte Pistorius in huilen uit. Maar hij heeft volgens haar wel "te gehaast en met buitensporig geweld'' gehandeld.

Slechte getuige

De rechter noemt Pistorius een slechte getuige, omdat hij zichzelf tegenspreekt. Maar daaruit vloeit volgens haar niet automatisch voort dat hij waarschijnlijk schuldig is. Ze vraagt zich af waarom Pistorius niet eerst keek waar zijn vriendin was, voordat hij schoot.

Volgens de rechter handelde Pistorius niet in een vlaag van verstandsverbijstering toen hij schoten loste op de badkamer. De atleet kent volgens haar het verschil tussen goed en kwaad en had controle over wat hij deed.

Verder vindt ze het niet aannemelijk om te denken dat iedereen die zich bedreigd voelt, zich bewapent. Volgens haar was Pistorius niet eerlijk toen hij zei dat hij niemand wilde neerschieten.

Turbulente relatie

De rechter legde meerdere getuigenissen naast zich neer, omdat die niet overeenkomen met het bewijsmateriaal. Ook spreken getuigen elkaar tegen.

Volgens de aanklager hadden Pistorius en zijn vriendin een turbulente relatie, en hadden ze kort voor de schietpartij ruzie. Maar de rechter meent dat veel relaties "dynamisch" zijn. Ze vindt de aard van de relatie niet relevant voor het schietincident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl