NOS NieuwsAangepast

"Wie VS bedreigt, is nergens veilig"

"Amerika is niet langer het land dat aanvalt met een invasie en grondtroepen. Amerika wil coördineren, adviseren en begeleiden. De lokale staten moeten de doorslag geven in lokale conflicten." Dat zegt VS-correspondent Wouter Zwart vandaag in het NOS Radio 1 Journaal. Hij analyseert de speech die president Obama vannacht hield.

Daarin kondigde Obama onder meer aan dat hij de strijders van Islamitische Staat met luchtaanvallen wil bestrijden. "Daarnaast kwam Obama met de al verwachte aankondiging dat hij niet zou terugdeinzen voor bombardementen in Syrie", zo vertelt Zwart. "Obama zei: Wie Amerika bedreigt, zal nergens veilig zijn."

En welke maatregelen kondigde Obama nog meer aan?

"Hij wil bondgenoten in het gebied steunen, financieren en trainen. Hij doelt dan op Koerden, Iraakse regeringstroepen en Syrische rebellen die IS willen bestrijden. Ook gaat Amerika door met de humanitaire hulp aan al die volkeren die in nood zitten. En Obama wil een internationale coalitie om terrorisme en aanslagen in de rest van de wereld te voorkomen."

Welke landen moeten deel gaan uitmaken van zo'n coalitie?

"Dat zei Obama niet. Wel benadrukte hij het belang van de landen in de Arabische regio. Die moeten volgens hem echt het werk gaan doen. Zij moeten de doorslag geven, niet de VS."

Denk je dat Obama de Amerikanen heeft overtuigd van de noodzaak van deze strijd?

"De Amerikaanse bevolking is steeds meer overtuigd van het gevaar dat IS kan betekenen. Niet alleen daar in het Midden-Oosten, maar ook hier, voor hun eigen veiligheid.

Obama speelde in op dat sentiment door te verwijzen naar de duizenden jezidi's die vast zaten op een berg in Irak. Ze waren omsingeld door IS-strijders en werden bevrijd met behulp van Amerikaanse bombardementen. Volgens Obama zou een van die mensen hebben gezegd dat ze hun leven te danken hebben aan Amerikanen. Dat spreekt mensen aan. Dat is het verschil dat Amerikanen in de wereld kunnen maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl