NOS NieuwsAangepast

Consumenten stimuleren herstel

De Nederlandse economie profiteert steeds meer van de aantrekkende binnenlandse uitgaven door consumenten. Dat zeggen economen van de Rabobank. "Daardoor zal het herstel ook voelbaar zijn in de sectoren die op het binnenland gericht zijn, zoals de detailhandel, de horeca en de persoonlijke dienstverlening", zegt econoom Theo Smid.

De afgelopen tijd was de groeiende export de belangrijkste reden van het herstel van de Nederlandse economie. Consumenten bleven echter nog wat aarzelend over het herstel van de economie, waardoor ze nauwelijks meer aankopen deden.

Geopolitieke spanningen

Volgens Smid besteden consumenten nu langzaamaan steeds meer. Wel wordt de groei geremd doordat veel gezinnen nog schulden aan het afbouwen zijn. Door de teruglopende werkloosheid volgend jaar, de lage inflatie en de stijging van de koopkracht door het overheidsbeleid, verwacht hij dat volgend jaar "de consumenten weer echt meedoen".

De Rabobank ziet de geopolitieke spanningen wel als blijvend risico voor het herstel van de economie. De wederzijdse handelssancties tussen Europa en Rusland raken de Nederlandse economie als geheel nog niet hard, maar als de spanningen blijven aanhouden wordt dat anders. "We moeten onder meer rekening houden met een verslechtering van het Europese consumenten- en producentenvertrouwen", zegt Rabobankeconoom Michiel Verduijn.

Olieprijs

Ook vormt de mogelijk hogere olieprijs een risico voor de wereldhandel. Verduijn: "In Iran zijn de onderhandelingen met de VS over het Iraanse nucleaire programma van cruciaal belang voor het opheffen of juist aanscherpen van de export-restricties voor Iraanse olie". Als die onderhandelingen stuklopen, dan is de verwachting dat de olieprijs sterk zal stijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl