NOS NieuwsAangepast

VS gaat IS ook in Syrië bestoken

President Obama wil met luchtaanvallen strijders van Islamitische Staat bestrijden, "waar ze zich ook bevinden". Dat betekent dat ze niet alleen worden bestookt in Irak, maar ook in Syrië. Dat heeft de president gezegd in een toespraak. Obama zegde ook hulp toe voor Syrische rebellen die tegen Islamitische Staat vechten.

Verder maakte hij bekend dat de VS een brede coalitie zal leiden die de terreurorganisatie Islamitische Staat uiteen moet laten vallen en uiteindelijk moet vernietigen.

Geen grondtroepen

Er zullen in Syrië geen grondtroepen worden ingezet. De aanpak is anders dan die in de oorlog in Irak en Afghanistan en lijkt meer op de Amerikaanse terreurbestrijding in Jemen en Somalië, zei Obama. In die landen voert de VS al jaren aanvallen uit met drones.

We kunnen bij de strijd tegen IS in Syrië niet vertrouwen op het Assad-regime, dat zijn eigen mensen terroriseert, zei Obama. Hij riep het Congres op toestemming te geven voor hulp aan en training van de Syrische oppositie.

Irak

De VS stuurt nog eens 475 Amerikaanse militairen naar Irak. Zij moeten de Iraakse troepen helpen bij de strijd tegen Islamitische Staat door ze te trainen en uitrusting te geven. Ook helpen ze bij het beschermen van de Amerikaanse diplomaten in Irak. De VS heeft al zo'n duizend militairen in Irak.

Syrische oppositie

De door het Westen gesteunde Syrische oppositie heeft de plannen van Obama verwelkomd. De Syrische Nationale Coalitie riep het Amerikaanse Congres op zo snel mogelijk toestemming te geven voor hulp en training aan haar militaire tak, het Vrije Syrische Leger.

''De Syrische Coalitie is er klaar voor om, samen met de internationale gemeenschap, niet alleen IS te verslaan, maar ook de Syrische bevolking te verlossen van de tirannie van het regime van Assad'', zegt voorman Hadi al-Bahri.

Hoewel het Westen de Syrische Nationale Coalitie ziet als de vertegenwoordiging van de oppositie in Syrië, heeft de partij in het land zelf weinig macht. De coalitie is gevestigd in buurland Turkije.

Assad

Onlangs bood Syrië de Amerikanen en de Britten aan om samen te werken tegen IS op voorwaarde dat militaire aanvallen worden afgestemd met het Syrische regime. Washington liet toen al weten die eis te negeren, omdat het Assad niet erkent als leider van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl