NOS NieuwsAangepast

Kabinet bereid om IS te bestrijden

Nederland is bereid om mee te doen met het militair aanpakken van de terreurbeweging IS. Dat zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in een debat in de Tweede Kamer.

De medewerking is wel onder voorwaarde dat de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten met een strategie komt die door Nederland ondersteund kan worden. IS bedreigt volgens Timmermans niet alleen de regio, maar ook de veiligheid van Nederland. De aanpak van de terreurbeweging is een kwestie van lange adem, zei hij.

"We staan open voor alle vormen van operationele ondersteuning", zei minister Hennis van Defensie, die ook bij het debat aanwezig was. Volgens haar is over de invulling nog niets te zeggen, omdat president Obama zijn strategie nog niet heeft gepresenteerd.

Te kleine kamers

In het debat vroegen veel fracties zich af waarom Nederland niet was uitgenodigd bij het gesprek over een gezamenlijke strategie tegen IS vorige week in Wales. President Obama sprak daar met negen landen, maar Nederland zat daar niet bij.

Volgens Timmermans wilden de Amerikanen eigenlijk met alle 29 aanwezige landen vergaderen, maar daar zat ook het probleem. "Er moest een vergaderruimte gevonden worden voor al die landen. Maar daar was geen ruimte voor. Dus toen is er een selectie geweest van landen die wel in die ruimte pasten", aldus Timmermans.

Volgens de bewindsman betekende dat niet dat landen die daar niet bij aanwezig waren zijn buitengesloten van de coalitie. "Landen die daarbij aanwezig waren hebben zich aan niets geconformeerd. Landen die daar niet bij aanwezig waren zijn nergens van uitgesloten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl