NOS NieuwsAangepast

Kamervoorzitter wil begroting eerder

Het kabinet moet de begrotingsstukken meteen naar de Tweede Kamer sturen, en niet achterhouden tot Prinsjesdag. Dat zegt Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg tegen nieuwszender BNR.

Van Miltenburg heeft naar eigen zeggen dit voorjaar al aan het kabinet gevraagd om de stukken die klaar zijn voor Prinsjesdag door te sturen naar de Kamer. "Maar degene die ze maakt is ook verantwoordelijk voor de verzending, en hij heeft gezegd: nee dat doe ik liever niet, ik wil ze pas presenteren op Prinsjesdag. De reden daarvoor moet u zelf maar vragen aan het kabinet", aldus de Kamervoorzitter.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat ze de vraag aan het kabinet heeft voorgelegd en ze zal dat blijven doen. "Ik heb dit zeer nadrukkelijk onder de aandacht gebracht bij het kabinet. Niet alleen dit jaar, maar ook vorig jaar." Volgens Van Miltenburg is de jaarlijks terugkerende discussie over het lekken van stukken niet goed voor het aanzien van de Tweede Kamer en voor het politieke debat.

Vorige week lieten een aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer ook al weten dat ze willen dat het kabinet de Prinsjesdagstukken direct openbaar maakt. Het kabinet heeft al aangegeven dat het niet van plan is om aan die vraag te voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl