NOS NieuwsAangepast

EU krijgt verdachte claims tuinders

De Europese Commissie heeft de financiële steun voor tuinders opgeschort, omdat er dubieuze claims zijn ingediend. Vanuit één lidstaat zijn verdacht hoge compensatie-aanvragen binnengekomen.

Europa kondigde de noodsteun half augustus aan, als reactie op het importverbod van Rusland op groente en fruit uit Europese landen. De EU stelde 125 miljoen euro beschikbaar om getroffen boeren te compenseren.

Bloemkool

Volgens de Europese Commissie zijn uit één land claims binnengekomen die vele malen hoger zijn dan de totale Europese export naar Rusland. Het gaat hierbij vooral om telers van bloemkool en komkommers. Bronnen zeggen dat het om Polen gaat.

De commissie gaat de komende dagen het steunprogramma aanpassen om mogelijke fraude met de noodsteun te voorkomen. Wel blijft Brussel vastbesloten om de tuinders te ondersteunen.

Het is onduidelijk of de groente- en fruitproducenten door deze kwestie langer op hun geld moeten wachten.

Over een kam scheren

LTO Nederland, het GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelersorganisatie betreuren het opschorten van de Europese steunmaatregelen. Ze vinden dat misbruik van de regeling moet worden aangepakt, maar ze vinden het wel jammer als alle telers uit alle EU-landen over een kam worden geschoren.

Overigens wijzen de drie organisaties erop dat Nederlandse telers maar zeer beperkt gebruikmaken van de regeling en dat erop toe wordt gezien dat de meldingen volgens de regels verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl