NOS SportAangepast

NOC*NSF schaft vormbehoud af

Sportkoepel NOC*NSF gaat met het oog op de Spelen in Rio de Janeiro in 2016 met nieuwe normen en limieten werken. De nieuwe opzet moet het vooral voor de sporters helderder maken wat ze moeten doen om plaatsing af te dwingen.

De oude opzet met nominaties en het daarna tonen van vormbehoud, zal worden geschrapt. Volgens technisch directeur Maurits Hendriks stond die opzet ook een goede voorbereiding in de weg.

NOC*NSF gaat voortaan de internationale regels van plaatsing volgen. "Daar komt mogelijk wel nog een NOC*NSF-eis bij als er geen sprake is van een redelijke kans op een topachtplaats bij de Spelen", liet Hendriks weten.

"Doel blijft mondiale toptien"

Hoewel de sportkoepel minder geld te besteden heeft - jaarlijks circa 35 miljoen euro in plaats van 39 miljoen euro - blijft het doel voor Rio onveranderd: een plaats bij de beste tien landen van de wereld.

Hendriks: "De kernsporten voor succes in Rio blijven zwemmen, hockey, wielrennen, watersport, judo, roeien en paardensport. Maar we zoeken ook naar verbreding en dat moet dus gebeuren met minder geld."

Met name voor incidentele successen in de kleinere sporten zal er minder budget zijn bij het NOC*NSF. Dat potje krimpt van circa zes miljoen euro naar slechts één miljoen euro. Hendriks maakte tot slot wel duidelijk welke sporten wel op zijn steun kunnen rekenen: "We gaan investeren in de sporten die het momenteel goed doen, zoals eventing, waterpolo (dames), volleybal (dames) en het handboogschieten."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl