NOS NieuwsAangepast

Rusland test nucleaire raketten

Rusland heeft een succesvolle test uitgevoerd met nucleaire raketten. Dat zegt de bevelhebber van de marine. Hij kondigt aan dat er in oktober en november nieuwe tests volgen.

De test was met de Boelava-raket, die twaalf meter lang is en waarmee de afgelopen tijd vaker is getest. Die verliepen lang niet altijd succesvol.

De Boelava-raket werd afgeschoten vanaf de Witte Zee bij Finland en zou zijn doel hebben geraakt in het oosten van Rusland. Dit type raket kan zo'n 8000 kilometer afleggen.

Verdrag

Eind juli beschuldigden de Verenigde Staten Rusland ervan een nucleair verdrag uit 1987 te schenden. Ook toen had Moskou raketten getest die een nucleaire lading kunnen vervoeren.

Rusland ontkende destijds in strijd te handelen met het verdrag, dat voorschrijft dat er geen nucleaire en gewone langeafstandsraketten gebruikt mogen worden in de VS en Rusland.

Juist vandaag tekende president Poetin ook een decreet waarin staat dat hij de leiding krijgt over een commissie die toeziet op de defensie-industrie. Rusland is al langer bezig met het moderniseren en uitbreiden van zijn leger. De tests met nucleaire raketten passen binnen die doelstelling, zegt correspondent David Jan Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl