NOS NieuwsAangepast

Timmermans rechterhand Juncker

De Nederlandse minister Frans Timmermans wordt de eerste vice-voorzitter in de nieuwe Europese Commissie die op 1 november aantreedt. Hij wordt de eerste vervanger van Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

De Europese Commissie krijgt in totaal zeven vice-voorzitters, met de hoogste functie daarin voor de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Juncker gaf in Brussel een toelichting op de verdeling van de posten in de commissie.

Timmermans wordt de rechterhand van Juncker, de Luxemburgse opvolger van de Portugees Barroso. Timmermans wordt in de komende vijf jaar belast met de regelgeving. Hij onderhoudt de relaties met de lidstaten en de Europese instellingen. Ook houdt Timmermans zich bezig met de rechtsregels en de fundamentele rechten in de Europese Unie.

De kandidatuur van PvdA'er Timmermans werd pas in een laat stadium bekend. Premier Rutte zei bij zijn kandidaatstelling dat Nederland rekende op een zware functie voor Timmermans.

Brief Juncker

Juncker roemt in een openbare brief de politieke kwaliteiten en de ervaring van Timmermans. Hij zegt dat hij blij is dat Nederland met zo'n kandidaat is gekomen. De nieuwe commissie staat open voor verandering en wil heldere resultaten bereiken, schrijft Juncker, en daarin is een belangrijke rol voor Timmermans weggelegd.

De vice-voorzitters moeten voorstellen doen voor de verandering van de Europese Unie die Juncker beoogt. Timmermans moet bij elk van die initiatieven beoordelen of zo'n voorstel een zaak is voor de afzonderlijke lidstaten of voor de Europese Commissie.

Andere posten

De zware portefeuille Economisch en Monetair Beleid gaat naar de voormalige Franse minister van Financiën Pierre Moscovici. Belangrijke functies op financieel-economisch gebied zijn er ook voor de vroegere Finse premier Katainen en de vroegere Letse premier Dombrovskis. De post Financiële Stabiliteit gaat naar de Britse Conservatief Jonathan Hill.

De Zweedse Cecilia Malmstrom krijgt de handelsrelatie met de Verenigde Staten in haar portefeuille. De Spanjaard Miguel Caneta wordt commissaris Energie en Klimaat.

Timmermans zal zeker tot half oktober minister blijven. Hij wacht eerst de goedkeuring van het europarlement af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl