NOS NieuwsAangepast

Brit wil terug naar ebola-gebied

De Britse verpleegkundige William Pooley liep zelf ebola op in Sierra Leone, maar wil nu terugkeren naar het land om opnieuw mensen te helpen. "Het minste dat ik kan doen is wat terugdoen voor alle geweldige zorg die ik heb gekregen en voor alle mensen die mijn leven hebben gered", zegt hij in The Guardian.

De 29-jarige Pooley werd eind augustus in allerijl teruggevlogen naar Groot-Brittannië nadat hij het dodelijke virus had opgelopen. Hij werd tien dagen lang behandeld met het experimentele medicijn ZMapp in Londen. Vorige week werd hij uit het ziekenhuis ontslagen.

Bloed en lijken

"Ik ben blij dat ik ben genezen, maar ik kan maar niet uit mijn hoofd zetten wat daar allemaal gebeurt", zegt Pooley. Hij beschrijft de omstandigheden in Sierra Leone, een van de West-Afrikaanse landen die zwaar getroffen zijn door de ebola-epidemie, als erbarmelijk.

"We kwamen medisch materiaal tekort, er was geen stromend water, geen handdoeken om patiënten schoon te maken. Overal was diarree, braaksel, bloed en lijken. Mensen kwamen op een akelige manier om het leven."

Paspoort

Pooley zei vorige week nog dat een terugkeer naar Sierra Leone onmogelijk zou zijn, omdat zijn paspoort was verbrand. Dat was uit voorzorg met al zijn bezittingen gebeurd om besmettingsgevaar te voorkomen. "Mijn moeder zal blij zijn te horen dat ik op dit moment nergens heen kan", zei hij toen.

Toch lijkt dat probleem zijn terugkeer nu niet meer in de weg te staan. De moeder van Pooley respecteert zijn keuze. "We willen dat hij gaat, maar eigenlijk ook weer niet. Waarschijnlijk ben ik straks, als hij zijn plannen doorzet, heel erg trots. Hij weet wat hij daar zal aantreffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl