NOS NieuwsAangepast

"Proeftijdplan is gedoemd te falen"

Het voorstel om de proeftijd van een ex-gedetineerde steeds weer te kunnen verlengen, is gedoemd te mislukken, zegt strafrechtadvocaat Wim Anker. "Deze regelgeving is gevoed door emoties, niet door realiteitszin."

De Tweede Kamer wil de rechter de mogelijkheid geven om de proeftijd van daders die hun straf hebben uitgezeten, zo nodig levenslang op te rekken zodat de reclassering hen in de gaten blijft houden.

Volgens Anker is nooit aangetoond dat een lange proeftijd iemand ervan weerhoudt opnieuw een misdrijf te plegen.

Reclassering

Reclassering Nederland staat niet negatief tegenover een ruimere toepassing van de proeftijd. In de praktijk maken medewerkers mee dat de proeftijd afloopt, terwijl de ex-gedetineerde nog altijd een risico vormt, zegt een woordvoerder.

Maar de reclassering wil wel dat de rechter zich bij een beslissing over verlenging van de proeftijd baseert op het advies van de reclasseringsambtenaar.

"Uitkleden"

Strafpleiter Anker vraagt zich af hoe het kabinet "met de ene hand de reclassering kan uitkleden en met de andere hand de taak van de reclassering wil verzwaren".

Daarom biedt dit voorstel volgens hem "schijnveiligheid", want in de praktijk zal het niet uitvoerbaar blijken.

"Roept vragen op"

Volgens Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, roept het plan meteen tientallen vragen op. "Hoe verhoudt het zich tot Europese wetgeving, is dit strafverzwaring, welke straf hangt de dader in de proeftijd dan boven het hoofd?", vraagt De Schepop zich af.

De voorzitter vindt het wel verstandig dat de Kamer een centrale rol geeft aan de rechter. "Niet meer dan logisch misschien, maar het is prettig dat de Kamer dat ook zo benoemt", zegt De Schepop in een reactie.

Bezuinigingen

Directeur Van Gennip van Reclassering Nederland sloeg onlangs alarm over de bezuinigingen waar zijn organisatie bijna onder bezwijkt.

Maar de woordvoerder van de reclassering wijst erop dat staatssecretaris Teeven van Justitie vorige week meer geld heeft toegezegd voor langdurig toezicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl