NOS NieuwsAangepast

"Het zal je dochter maar wezen"

"Nu bekend is dat er meerdere verdachten in beeld zijn, is het van belang dat er onderzocht wordt of er geen heel netwerk achter zit". Dat zei een bezorgde moeder gisteravond na afloop van de informatieavond bij hockeyclub HGC in Wassenaar.

Dinsdag werd duidelijk dat er naast Luigi C., die vorige week werd aangehouden op verdenking van het stiekem filmen van meisjes in een vrouwenkleedkamer, nog twee verdachten in beeld zijn bij de politie.

"Mijn 16-jarige dochter is ook gefilmd toen ze 12, 13, 14 jaar was", vertelde de moeder. "Zij vindt het vooral heel vervelend dat er nu zoveel aandacht voor de zaak is in de media."

Internet

Burgemeester Hoekema van Wassenaar, die ook aanwezig was op de informatiebijeenkomst, kon zich de zorgen van de ouders goed voorstellen: "Het zal je kind maar wezen, of je zult het zelf maar zijn die gefilmd is".

Volgens hem maakten de aanwezige ouders zich vooral druk om de verspreiding van de honderd dvd's. "Je wilt toch niet dat je kind ergens op internet staat. Maar het Openbaar Ministerie zegt dat de beelden niet via internet verspreid zijn. Een heel belangrijke constatering", vond Hoekema.

Toch moet ook het OM een slag om de arm houden, vertelde de burgemeester. "Zoals bij alle zaken over dit onderwerp geldt de toevoeging 'naar alle waarschijnlijkheid'."

Grote steun

Luigi C. kwam in 2006 als vrijwilliger bij HGC en maakte tot maart dit jaar opnames, zo heeft hij aan de politie verklaard. In 2008 werd C. veroordeeld voor potloodventen, maar hij verzweeg die straf voor de hockeyclub.

"Achteraf is het makkelijk om te zeggen: had nou beter opgelet. Maar HGC heeft gedaan wat in redelijkheid gedaan kan worden en heeft dat ook goed uitgelegd', zei Hoekema. "De leden hebben ook geen woede richting HGC geuit. Ik proefde vooral een grote steun voor de club."

Wake-up call

De burgemeester denkt dat de zaak in Wassenaar grote effecten heeft op de sportwereld in Nederland. "Verenigingen zullen nu beter hun vrijwilligers moeten screenen en beter moeten opletten. En ook niet onbelangrijk: maak er geen heksenjacht van."

"Het OM en justitie hebben erkend dat het beter is om in de toekomst veroordelingen niet alleen te delen met werkgevers, maar ook met instanties waar de veroordeelde als vrijwilliger werkt. Dit is voor zowel als het OM als justitie een wake-up call om die gegevens beter te delen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl