NOS NieuwsAangepast

Arrestanten Veen willen geld zien

65 jongeren die rond Oudjaar werden aangehouden in het Brabantse Veen, gaan een schadeclaim indienen bij het Openbaar Ministerie. Volgens hun advocaat Marc Crombach gaat het om een hoger bedrag dan de standaardvergoeding voor mensen die onterecht zijn aangehouden en vastgezet.

Crombach wil geen bedragen noemen voordat hij het verzoek bij het Openbaar Ministerie heeft neergelegd. Hij verwacht dat dat volgende week zal gebeuren.

Politie bekogeld

De politie hield vorig jaar op 30 december in totaal honderd jongeren aan nadat een autowrak was uitgebrand en de politie was bekogeld met stenen en flessen. Ook werd de brandweer gehinderd bij het bluswerk.

Afgelopen juli seponeerde justitie 87 zaken wegens gebrek aan bewijs. De betrokken advocaten verwachten dat twee van de honderd verdachten daadwerkelijk worden vervolgd.

Hogere vergoeding

De 65 jongeren die een claim indienen, willen meer geld dan de standaardvergoeding van 105 euro per dag vanwege de slechte omstandigheden waarin ze werden vastgehouden, zegt hun raadsman. Zo zouden ze urenlang in een kroeg zijn opgesloten.

Vervolgens werd een deel van hen naar eigen zeggen in een bus van het OM gepropt, omdat het politiebureau over te weinig cellen beschikte. Omdat hun hechtenis met drie dagen werd verlengd, konden ze bovendien niet feesten bij de jaarwisseling.

"We hebben het niet over duizenden euro's", aldus Crombach. Hij zegt met zijn cliënten een signaal te willen afgeven naar politie en justitie, dat dit niet de juiste manier is om met mensen om te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl