NOS NieuwsAangepast

Elizabeth zwijgt over Schotland

Koningin Elizabeth zal geen stemadvies geven voor het referendum over Schotse onafhankelijkheid, volgende week. Dat heeft een woordvoerder van Buckingham Palace laten weten.

Britse parlementsleden hadden Elizabeth opgeroepen zich uit te laten over het voorstel, vooral nu de voorstanders van onafhankelijkheid voor het eerst de leiding hebben genomen in de peilingen. Dat gaat echter niet gebeuren, laat een woordvoerder weten.

"De vorstin staat boven de politiek en politici moeten ervoor zorgen dat dat zo blijft", zegt de woordvoerder tegen de BBC. "Hare majesteit is van mening dat dit een zaak is van het Schotse volk."

Charmeoffensief

Londen is inmiddels een charmeoffensief begonnen om de Schotten te paaien. De leiders van de drie belangrijkste Britse partijen, onder wie premier Cameron, brengen vandaag een bezoek aan Schotland.

De Schotse premier Salmond, de aanjager van het referendum, ziet hen graag komen. Hij denkt dat het juist een opsteker zal zijn voor de onafhankelijkheidscampagne, omdat zowel Cameron als oppositieleider Miliband bijzonder impopulair is.

"Als ze met de bus waren gekomen, had ik hun kaartje betaald", zei hij tegen de pers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl