NOS NieuwsAangepast

Pinnen maakt dorp leefbaarder

Elk dorp moet zijn eigen pinautomaat hebben. Het CDA wil dat de minister van Financiën de banken verplicht overal in een straal van vijf kilometer een pin neer te zetten. Vandaag is er een debat in de Tweede Kamer.

Nu in steeds meer dorpen de banken hun deuren sluiten, verdwijnen ook steeds meer mogelijkheden om contant geld op te nemen. Volgens deskundigen spelen pinautomaten een grote rol als het gaat om de leefbaarheid in dorpen.

Lokale subsidie

Hans van den Bor van Regiobank zegt dat het vooral heel slecht is voor ondernemers en de plaatselijke economie als een dorp geen pinautomaat heeft, "anders gaan mensen boodschappen doen in een dorp waar wel een pinautomaat is".

De Regiobank is in een aantal kleine plaatsen begonnen met een proef om samen met inwoners geldautomaten te financieren.

In het Gelderse Leuth is dat al gelukt. Daar werd met een gemeentelijke subsidie van 10.000 euro een geldautomaat geplaatst. Zonder subsidie was dat volgens de Regiobank niet gelukt.

Wet

In de Tweede Kamer is het CDA niet blij met de subsidie. Volgens Kamerlid Van Hijum is het niet de bedoeling dat er belastinggeld aan geldautomaten wordt besteed.

"Het is een taak van banken om een goede infrastructuur voor contant geld te houden", zegt Van Hijum. Hij wil dat de banken voorlopig stoppen met het sluiten van pinautomaten. Als banken daarover geen afspraken willen maken, moet de vijf kilometernorm in de wet worden opgenomen, vindt Van Hijum

Ambitieuzer

Minister Dijsselbloem zei in de Kamer dat hij een pilot van de banken afwacht. Daarin moeten afspraken worden gemaakt over de "dekkingsgraad" van de pinautomaten.

Dijsselbloem ziet voorlopig niets in wettelijke regels, al vindt hij dat de pilot "wel wat ambitieuzer" mag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl