NOS NieuwsAangepast

Obama spreekt Congres over IS

De Amerikaanse president Obama heeft met leiders van het Congres gesproken over zijn plannen voor een nieuwe militaire campagne tegen de terreurbeweging Islamitische Staat in Irak en mogelijk Syrië.

De president maakt zijn aanpak later vandaag bekend. Eerder bleek al dat de VS samen met andere landen een coalitie wil vormen in de strijd tegen IS. The New York Times publiceerde maandag op basis van regeringsbronnen over de regeringsplannen.

Toestemming

De VS begon in augustus met beperkte luchtaanvallen op IS-doelen. Dat gebeurde op verzoek van de Iraakse regering, maar zonder expliciete toestemming van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Volgens Obama kan hij ook zonder de steun de militaire campagne uitbreiden. Maar een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de president dat liever doet met steun van het Congres. "Het is belangrijk dat de wereld ziet dat de VS de dreiging van IS eensgezind afslaat."

November

Het Congres zou toestemming kunnen geven voor de financiering van anti-terreuracties en het trainen van leden van de meer gematigde Syrische oppositie.

Maar de vraag is of Obama een uitgebreid debat over het onderwerp wil afwachten. De stemming over de militaire plannen zou dan niet voor de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in november plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl