NOS VoetbalAangepast

Hiddink: ik was des duivels

De 2-1 nederlaag bij Tsjechië in het eerste EK-kwalificatieduel van Oranje heeft er flink ingehakt bij Guus Hiddink. De bondscoach bleef lang weg voor zijn interview met Jack van Gelder, omdat hij tijd nodig had om zijn emoties de baas te worden.

"Ik moest mezelf in bescherming nemen. Ik was des duivels", zei Hiddink, toen hij eenmaal achter de microfoon zat. "Kijk, in zo'n laatste seconde mag je hier nooit verliezen. Daarom bleef ik wat langer weg."

In de blessuretijd kwam een dramatische terugkopbal van Daryl Janmaat via de paal voor de voeten van Vaclav Pilar, die de Tsjechen de winst bezorgde. "Je kan hier toch met 1-1 weggaan?", vervolgde de bondscoach. "Dan is het oké. Dom dat we dit weggeven. Ik word nu weer witheet."

Kribbig

Op de vraag waarom hij teruggreep naar het 5-3-2 systeem en niet met het aangekondigde 4-3-3 begon, reageerde Hiddink kribbig richting Van Gelder. "Jij zei van de week nog tegen mij: misschien moet je eens even terugvallen. Ik heb naar jou geluisterd! Je praat jezelf tegen."

"Ik weet niet of je Tsjechië geanalyseerd hebt", ging Hiddink verder. "Maar dan weet je dat hun backs heel hoog staan en dat konden wij heel goed opvangen met het 5-3-2 systeem."

Eén lichtpuntje

De nieuwe bondscoach zag maar één lichtpuntje: "Memphis Depay. Hij speelde een goeie, volle wedstrijd. Meer is er niet. Een gelijkspel had voldoende moeten zijn als je er niet meer uit kan halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl