Knullig verlies Oranje in Praag

Het Nederlands elftal van bondscoach Guus Hiddink is niet best begonnen aan de kwalificatiereeks voor het EK in 2016. In Praag werd op knullige wijze met 2-1 verloren van Tsjechië.

Tot ieders verrassing had de bondscoach zijn 4-3-3-systeem ingeruild voor het 5-3-2 dat op het WK zo succesvol was. Na 39 minuten en een 1-0 achterstand had Hiddink genoeg gezien en draaide hij de boel weer helemaal terug door Joel Veltman naar de kant te halen en Luciano Narsingh in te brengen.

In dat dikke halfuur opende Borek Dockal (op aangeven van David Lafata) de score met een mooie uithaal, die via de paal achter de kansloze doelman Jasper Cillessen verdween.

Van Persie, Narsingh missen

Oranje stelde daar weinig tegenover, al misten Robin van Persie en Narsingh van dichtbij en verkeek keeper Petr Cech zich bijna op een tam schot van Memphis Depay.

In de tweede helft toonden de bezoekers iets meer drang naar voren en na tien minuten leverde dat de gelijkmaker op: uit een afgemeten voorzet van Daley Blind kopte Stefan de Vrij keurig binnen. Na die 1-1 brak er een periode aan waarin beide formaties twijfelden wat ze nou moesten doen: aanvallen of consolideren.

In het slotkwartier waren ze eruit en werd aan beide kanten de aanval gezocht. Depay en Lafata kregen een kans, maar in de slotminuut viel de beslissing: Daryl Janmaat wilde terug koppen op Cillessen, maar raakte de paal. De bal rolde voor de voeten van Vaclav Pilar en die miste niet.