NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie krijgt vorm

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wordt een van de vice-voorzitters van de Europese Commissie en krijgt de post Betere Regulering. Dat meldt het ANP op basis van bronnen in Brussel.

Tot nu toe was er geen aparte eurocommissaris voor de regeldruk vanuit de EU. In eerdere berichten was er sprake van dat Timmermans ook Justitie en Grondrechten zou krijgen, maar volgens een concept-lijst gaat die post naar Zweden.

De verdeling van de portefeuilles wordt morgenmiddag om 12.00 uur bekend. Commissievoorzitter Juncker zou nog steeds bezig zijn met de verdeling van de posten.

Oud-premiers

De namen zijn al wel bekend. De enige die al zeker is van haar post, is de Italiaanse Federica Mogherini. Zij wordt behalve vice-voorzitter ook de nieuwe buitenlandcoördinator van de EU, als opvolger van de Britse Catherine Ashton.

Dezelfde bronnen melden dat er zes vice-voorzitters komen. Timmermans en Mogherini en vier oud-premiers, uit Slovenië, Finland, Letland en Estland.

Bulgaar tegen fraude

De twee belangrijke posten Handel en Mededinging gaan naar Duitsland en België, meldt persbureau Reuters. De Britten krijgen Energie en Frankrijk Economische en Monetaire Zaken.

De Bulgaarse eurocommissaris komt op Belasting en Fraudebestrijding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl