NOS NieuwsAangepast

Kennis helpt tegen antisemitisme

Een bezoek aan de synagoge en een ontmoeting met liberale joden leidt tot afname van antisemitisme onder moslimjongeren. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Liberale Joodse Gemeente in Amsterdam. Het onderzoek werd vanmiddag aangeboden aan minister Asscher.

Ruim 300 leerlingen van het ROC van Amsterdam brachten in groepjes van twintig een bezoek aan de nieuwe synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente, die naast de school ligt. Twee weken voor en twee weken na het sjoelbezoek vulden de leerlingen een vragenlijst in. Ze bezochten de gebedsruimte, kregen uitleg en namen deel aan een groepsgesprek met liberale joden.

Eten bij een jood

Het bezoek had volgens de onderzoekers een positief effect op alle aspecten van de houding van de ROC-studenten. Zo nam het percentage studenten dat wist dat er een verschil is tussen het orthodoxe en het liberale jodendom toe van 14 tot 63 procent. Ook het aantal positieve associaties ten opzichte van joden nam aanzienlijk toe en het aantal negatieve associaties nam aanzienlijk af.

Van de studenten zei 20 procent voor het synagoge-bezoek niet te zullen gaan eten bij een jood. Na het bezoek was ruim eenderde van die weigeraars daar wel toe bereid.

Vooral de houding van moslimstudenten (30 procent van alle studenten) veranderde sterk. De onderzoekers denken dat veel moslimjongeren nog nooit met een jood hadden gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl