NOS NieuwsAangepast

Senaat herdenkt slachtoffers MH17

De Eerste Kamer heeft de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 herdacht. Dat gebeurde tijdens de eerste vergadering van het nieuwe parlementaire jaar. Onder de slachtoffers was ook PvdA-senator Willem Witteveen, die samen met zijn vrouw en dochter is omgekomen bij de ramp.

Eerste Kamer-voorzitter Broekers-Knol en premier Rutte hielden een toespraak, gevolgd door een minuut stilte.

Diepe rouw

"Er volgde een golf van ontzetting toen duidelijk werd dat het ergst denkbare zich had voorgedaan. Dat alle inzittenden waren omgekomen. Sindsdien is ons land in diepe rouw gedompeld", zei de Kamervoorzitter.

Ze stond lange tijd stil bij de omgekomen senator. "Onder de slachtoffers ook onze alom geliefde en gerespecteerde collega Willem Witteveen. Daarmee werd ook onze Kamer een omgeving waar direct en nabij een groot verlies wordt gevoeld." Ze omschreef Witteveen als een bedachtzame, redelijke en integere man.

Lot

"Het is een bizarre en intens droevige speling van het lot dat juist deze man met zijn vrouw en dochter slachtoffer is geworden van een volstrekt redeloze daad", zei Rutte. Witteveen was volgens hem een zachtmoedig mens, oprecht geïnteresseerd en een erudiete wetenschapper met een onderzoekende geest.

De premier is trots op de manier waarop Nederland met de ramp is omgegaan. "Ik ben trots op de betrokkenheid en saamhorigheid die zich na de ramp meester maakte van ons land en die tot op de dag van vandaag voelbaar is."

Tweede Kamer

Vorige week herdacht de Tweede Kamer de ramp met vlucht MH17. Op 10 november wordt er een nationale herdenking gehouden in de RAI in Amsterdam, waarbij Kamerleden en nabestaanden aanwezig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl