NOS NieuwsAangepast

Vrouw vraagt nier op YouTube

Een Nederlandse nierpatiënte hoopt via een reclamespot op YouTube te bereiken dat mensen haar een nier doneren. Het is voor het eerst dat een nierpatiënt op deze manier een nier wil krijgen.

De reclamecampagne is ontwikkeld door een professioneel reclamebureau. De 38-jarige Razia Santoe vertelt in het filmpje dat ze een nieuwe nier nodig heeft om haar leven te blijven leven. Daarvoor heeft ze hulp nodig.

Ze zoekt iemand die een nier aan haar wil doneren. Mensen kunnen ook geld storten zodat ze haar boodschap en filmpje verder kan verspreiden, bijvoorbeeld op tv. De nierpatiënte hoopt binnen een paar dagen 3000 euro binnen te halen.

Noodkreet

Bernadette Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting heeft begrip voor de noodkreet van Santoe, maar vraagt zich af of de toegang tot een reclamebureau en geld bepalend moeten zijn voor het vinden van een donor. Ook vindt Haase dat het duidelijk moet zijn waar het geld heen gaat.

Santoe gaat drie dagen per week naar het ziekenhuis om te dialyseren. Van haar nieren is niet veel meer over en op de wachtlijst heeft ze nog jaren te gaan. "Mijn zoontje van 6 vraagt me heel vaak: ga je dood mama?", aldus de nierpatiënte.

In Nederland staan ruim 700 mensen op de wachtlijst voor een nieuwe nier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl