NOS NieuwsAangepast

Huishoudens slechter af

Huishoudens zijn in de periode van 2011 tot en met 2013 meer belasting gaan betalen, bedrijven juist minder. Daardoor zijn gezinnen financieel een stuk slechter af dan bedrijven. Bedrijven hebben juist een steeds groter aandeel gekregen in het nationaal inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Nationaal inkomen

Het nationaal beschikbaar inkomen is het totaal aan verdiensten van vooral huishoudens en bedrijven, na verrekening van belastingen, subsidies en uitkeringen.

In 2001 waren huishoudens goed voor 63 procent van het nationaal inkomen. Over de laatste 4 jaar was dat nog maar 55 procent. Bedrijven verdubbelden hun aandeel in het nationaal inkomen juist: van 5 procent in 2001 naar 11 procent over de afgelopen 4 jaar.

Hogere belastingen

Van 2001 tot en met 2013 verdubbelde het inkomen van bedrijven, terwijl gezinnen maar 18 procent extra hadden te besteden. Nederlanders zijn wel meer gaan verdienen, maar tegelijkertijd stegen de belastingtarieven voor burgers. Tegelijkertijd is bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting die ondernemingen betalen, verlaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl