Piloten eisen data conflictgebieden

Piloten van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers VNV slaan opnieuw alarm over de gebrekkige veiligheidsinformatie bij het vliegen over oorlogsgebieden. Voorzitter Steven Verhagen van VNV eist dat de Nederlandse overheid op korte termijn maatregelen neemt.

"Steeds meer geavanceerde wapensystemen komen in verkeerde handen", aldus Verhagen. "In de cockpit moeten we kunnen uitgaan van 100 procent betrouwbare informatie om veilig van A naar B te vliegen. Niet alleen van onze luchtvaartmaatschappijen, maar ook van overheden. Vooral aan dat laatste schort het, zodat risicoanalyses worden geschaad."

Volgens Verhagen hebben de AIVD, de MIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken veel informatie. "Als die gedeeld wordt met luchtvaartmaatschappijen kunnen betere afwegingen worden gemaakt."

Ook vindt de VNV-voorzitter dat overheden wereldwijd beter moeten samenwerken. "Cruciale gegevens over onveilige vliegroutes moeten sneller worden uitgewisseld. We kunnen niet meer alleen vertrouwen op de huidige procedures."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl