NOS NieuwsAangepast

Achmea gaat medicijnen inkopen

Zorgverzekeraar Achmea gaat samen met 12 Nederlandse ziekenhuizen medicijnen inkopen. Volgens Achmea worden door de gezamenlijke inkoop dure medicijnen bereikbaarder en betaalbaarder. Onder meer het VUmc, het Academisch Medisch Centrum en het Erasmus MC doen mee met de inkoopactie.

Slimmer

Nu worden medicijnen vaak nog individueel door ongeveer 90 ziekenhuizen ingekocht. Het ene ziekenhuis koopt wat scherper in dan het andere. "Dat kan beter en slimmer" zegt Peter de Braal, manager Farmacie bij Achmea. "Door samen te werken kan er beter een vuist worden gemaakt in de onderhandelingen met farmaceuten."

Farmaceuten

Nefarma, de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven, is kritisch. "Er is niks op tegen dat de verschillende partijen hun krachten bundelen voor een sterke onderhandelingspositie, maar we zijn er echt wel beducht op dat het niet ten koste gaat van de kwaliteit. Het mag niet zo zijn dat artsen hierdoor gebonden worden door afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Een arts moet het best mogelijke medicijn voorschrijven aan de patiënt. Dat mag niet worden beïnvloed door bepaalde inkoopafspraken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl