NOS NieuwsAangepast

"Bemanning Buk was Russisch"

Vlak voordat vlucht MH17 neerstortte, werd in de buurt een Buk-raketinstallatie in gereedheid gebracht. De bemanning van deze Buk-raketinstallatie was Russisch. Dat zeggen drie ooggetuigen vanavond in het BBC-programma Panorama.

De drie burgers zeiden ieder afzonderlijk tegen de verslaggever dat ze de Buk-installatie een paar uur voor de crash van MH17 hebben gezien. Ze zeggen dat ze zagen dat een raketinstallatie van een dieplader werd gerold. Dat was op het plein van Snezhnoye, op een paar kilometer afstand van de crash-site.

Volgens de verslaggever van Panorama zijn de ooggetuigen betrouwbaar omdat ze voor de pro-Russische separatisten hebben gevochten.

"Moskous accent"

Eén van de ooggetuigen zei tegen de BBC dat de bemanning er Russisch uitzag: "Gedisciplineerd en zonder het standaard Oekraïense camouflage-uniform." Ook zeggen ze dat de bemanning van de raketinstallatie Russisch met een niet-Oekraïens accent sprak. Volgens één van de getuigen ging het om een Moskouse tongval.

Rusland ontkent wapens te leveren aan Oekraïense separatisten. Moskou heeft altijd gezegd dat de raket die het Maleisische passagierstoestel op 17 juli raakte van een Oekraïens gevechtsvliegtuig kwam. Pro-Russische separatisten claimden direct na de crash op Facebook dat ze een vliegtuig hadden neergehaald. Later ontkenden ze over een raket-systeem te beschikken dat een toestel hoog uit de lucht kan schieten.

Beelden vergeleken

Ook onderzoeksjournalisten van de website Bellingcat zeggen sluitend bewijs te hebben dat het raketsysteem Russisch was. Zij vergeleken beelden van het Russische wapenarsenaal in juni met beeldmateriaal van Russische voertuigen op 17 juli, de dag waarop het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Volgens de site komt het raketsysteem op de beelden overeen.

De situatie in Oekraïne en de verdenking van Russische bemoeienis heeft gezorgd voor oplopende spanningen tussen Rusland en de westerse wereld. De getuigenissen komen aan de vooravond van het onderzoeksrapport van de Raad voor de Veiligheid dat morgen wordt gepresenteerd. Het team kijkt onder meer naar de sporen van granaatscherven die op de romp van het vliegtuig zichtbaar waren, en die volgens deskundigen aantonen dat het vliegtuig is neergehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl