NOS NieuwsAangepast

"Oekraïne geeft Marioepol nooit op"

Oekraïne zal Marioepol nooit opgeven en de stad met alle middelen verdedigen. President Porosjenko heeft dat gezegd tijdens een bezoek aan de Oost-Oekraïense havenstad.

Porosjenko was in Marioepol om zich solidair te tonen met de bevolking. Op Twitter schreef hij: "Marioepol is Oekraïens. We zullen dit gebied voor niemand opgeven."

Bij aankomst in de stad zei de president: "Ik heb het leger bevolen de stad te verdedigen met raketwerpers, tanks en luchtsteun. De vijand zal een verpletterende nederlaag lijden."

De Oekraïense president zei ook dat de separatisten 1200 gevangenen hebben vrijgelaten. Volgens het bestand dat de partijen vrijdag overeenkwamen, worden krijgsgevangenen door beide zijden vrijgelaten.

Artillerie

Marioepol ligt aan de Zee van Azov en is daarmee van groot strategisch belang. In de directe omgeving van de stad was het de afgelopen maanden relatief rustig, tot zo'n twee weken geleden. Pro-Russische separatisten naderden toen de stad en buitenwijken werden bestookt met artillerievuur.

Afgelopen vrijdag kwamen Oekraïne en de separatisten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een bestand overeen. Sindsdien is het in Oekraïne betrekkelijk rustig, op enkele incidenten na. Zo werd zaterdagavond in de buitenwijken van Marioepol nog gevochten.

Sancties

Het bestand is voor de Europese Unie te weinig om af te zien van strengere sancties tegen Rusland. Vorige week werd daarover een akkoord bereikt en vandaag werd duidelijk dat de Europese Commissie de plannen doorzet.

De Verenigde Staten houden de komende dagen in de Zwarte Zee een militaire oefening, waaraan behalve Oekraïne ook Georgië, Turkije, Spanje en Canada meedoen. Moskou heeft op zijn beurt een oorlogsschip verplaatst naar de Middellandse Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl