NOS SportAangepast

Nishikori en Cilic luiden tijdperk in

Voor het eerst sinds 2005 ontbreken Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer en Andy Murray in de finale van een grandslamtoernooi. Kei Nishikori en Marin Cilic zijn de verrassende finalisten van de US Open. Een markant moment, dat een generatiewisseling lijkt in te luiden.

Nishikori is de eerste Aziatische man die de eindstrijd van een grandslamtoernooi bereikt. De 24-jarige Japanner is een 'uitvinding' van de befaamde coach Nick Bollettieri, die op zijn tennisschool in Florida onder anderen Andre Agassi, Jim Courier en Maria Sjarapova opleidde.

Hardcourt

De mondiale nummer acht (op basis van de geschatte ranking van 8 september), die Djokovic in de halve finales versloeg op Flushing Meadows, verliet op jonge leeftijd zijn vaderland en doorliep zijn tennisopleiding op de Amerikaanse hardcourtbanen. In New York plukt de Japanner de vruchten.

"Ik wil graag de toptien in en zou ooit dolgraag een grand slam willen winnen. Ik denk dat ik dat ook in me heb. De US Open staat bovenaan mijn lijstje en daar heb ik, denk ik, ook de grootste kans. Maar daar heb ik nog enkele jaren voor", zei Nishikori in 2013 en kon daarmee niet kon bevroeden dat zijn doelen wellicht heel snel verwezenlijkt zouden worden.

Schorsing Cilic

Ook Marin Cilic hoopt, vermoedelijk sneller dan gedacht, zijn ambities te verwezenlijken. De 25-jarige Kroaat maakte in de halve eindstrijd veel indruk tegen Roger Federer. Nog niet lang geleden beleefde de pupil van oud-tennisser Goran Ivanisevic de donkerste periode uit zijn loopbaan.

De boomlange Cilic werd in 2013 geschorst voor het gebruik van het verboden middel nikethamide, wat een snel herstel bevordert. Het kostte hem uiteindelijk vier maanden. "Het was een moeilijke periode, ik wist niet wanneer ik weer mijn rentree kon maken. Maar ik heb heel veel getraind, misschien dat ik maar tien vrije dagen had", vertelde Cilic over zijn wedstrijdloze periode.

"Meer waardering"

"Hierdoor ben ik sterker geworden, ook fysiek. Ik kon ook herstellen van een aantal blessures, waaronder aan mijn knie. Ik heb die periode optimaal benut en dat betaalt zich nu uit."

De schorsing ligt inmiddels bijna een jaar achter hem, maar het heeft Cilic naar eigen zeggen volwassener gemaakt. "Ik heb gevoeld wat het is als het tennis van je wordt afgenomen, ook al was ik het er niet mee eens. Ik ben alles veel meer gaan waarderen."

Wapen

Onder aanvoering van servicekanon Ivanisevic heeft Cilic zijn spel naar een hoger plan getild. In de halve finale tegen Roger Federer kwam dat tot uiting. "Van het eerste tot het laatste punt was dat het beste tennis van mijn leven. Gezien de omstandigheden waarin dit gebeurde, mijn tweede halve finale van een Grand Slam, had het gewoon niet specialer kunnen zijn dan dit", aldus Cilic, aankomend weekend de tegenstander van het Nederlands Davis Cupteam.

"Mijn service helpt me enorm om gratis punten binnen te halen. Hierdoor kan ik iets beter blijven ademen. Goran heeft me enorm geholpen met mijn opslag. Tegen topspelers maakt dat een enorm verschil voor me. Voorheen moest ik harder werken voor mijn punten. Als het nu 0-40 staat op mijn service weet ik dat ik de game vanwege mijn verbeterde service nog steeds kan winnen. Ik heb er een wapen bij. "

Nishikori en Cilic treffen elkaar voor de achtste keer. Vijf keer won de Japanner tot nu toe, twee keer was er een zege voor de Kroaat, onder andere op de US Open in 2012.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl