"Veel medailles, organisatie minder"

De Nederlandse paardensport-equipe heeft de afgelopen twee weken flink geoogst bij de Wereldruiterspelen in Caen. Jeroen Dubbeldam bracht de teller met zijn individuele gouden plak op zeven medailles in totaal, waarvan drie keer goud.

Qua sportieve prestaties keerde de ploeg tevreden terug naar Nederland, maar op organisatorisch vlak was er nog wel wat aan te merken op de Wereldruiterspelen. Door de successen is de ploeg wel in jubelstemming huiswaarts gekeerd.

Oranje behaalde in Caen vijf medailles op olympische onderdelen. Er was goud voor de springploeg in het landenklassement en individueel goud voor Dubbeldam. De dressuurruiters namen een bronzen plak mee naar huis, net zoals amazone Adelinde Cornelissen. Het Nederlandse eventingteam behaalde ook een knappe derde plaats.

Dankzij deze prestaties zijn er ook al drie Nederlandse teams zeker van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro: de springruiters, de dressuurploeg en de eventers.

Medaillerecord

Maarten van der Heijden, de technisch directeur van de paardensportbond KNHS, kijkt dan ook terug op een 'fantastisch evenement' in Caen. "De Wereldruiterspelen zijn heel bijzonder, vooral omdat alle disciplines er samenkomen. En dat allemaal onder het oog van 500.000 bezoekers."

"De prestaties van Nederland waren natuurlijk geweldig. We hebben ons medaillerecord dik verbroken. Dat stond op negen medailles, nu hebben we er achttien binnengehaald (de medailles op de paralympische disciplines meegerekend, red). Dat is gewoon fantastisch."

WK-onwaardig

Maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn in Caen. Volgens Van der Heijden liet de organisatie op meerdere punten te wensen over. "Logistiek was het niet goed geregeld. Er waren veel files, het publiek heeft echt uren vast gestaan. Ook de bodem, toch een heel belangrijk onderdeel bij de paardensport, was in de eerste week na wat regenbuien echt WK-onwaardig."

"En het programma was ook niet goed op elkaar afgestemd. Er waren vaak twee belangrijke onderdelen tegelijk bezig, waardoor wij elkaar als team niet konden aanmoedigen.

Volgens Van der Heijden ligt de verantwoordelijkheid hiervoor zowel bij de organisatie in Caen als bij de FEI, de internationale hippische federatie. "Zij hadden een vinger aan de pols moeten houden. Dat is nu te weinig gebeurd."

Iets anders dan Roland Garros

De man achter de organisatie van de Wereldruiterspelen in Caen is Fabien Grobon, beter bekend als de man achter het Franse grandslamtoernooi Roland Garros. Gobron is dus wel wat gewend, hoewel hij van tevoren al erkende dat de organisatie van de Wereldruiterspelen het tennisevenement ruim ontstijgt.

Met acht officiële disciplines, meer dan duizend paarden, 500.000 toeschouwers en een budget van 77 miljoen euro is de organisatie van de Wereldruiterspelen een mega-operatie te noemen. Deze aantallen maken het ook een uniek evenement, zegt Van der Heijden. "Over het concept heb ik niemand horen mopperen. Op deze manier hebben we de totale paardensport in de etalage kunnen zetten, zowel de grote als de kleinere disciplines."

Bijzaak

Hoewel de organisatorische tekortkomingen wel voor ergernis hebben gezorgd binnen de Nederlandse ploeg, heeft de equipe zich er niet door laten weerhouden, zegt Van der Heijden. "Het Franse publiek was fantastisch en het oranjekamp werd, ook door andere landen, echt geroemd om de fantastische teamsfeer."

"Deze zaken zijn voor ons bijzaak geweest. Het gaat ons om de goede prestaties, en die waren er. Wij hebben vanaf het begin in een goede flow gezeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl