NOS NieuwsAangepast

EU zet sancties Rusland door

De Europese Unie zet de plannen om nieuwe sancties tegen Rusland in te stellen door, ondanks het staakt-het-vuren in Oekraïne. Later vandaag worden de maatregelen bekendgemaakt, meldt de Europese Commissie.

Vrijdagavond bereikte de EU overeenstemming over de uitbreiding van de sancties. Er worden nog zeker 20 Russen en Oekraïense opstandelingen op de zwarte lijst geplaatst. De nieuwe maatregelen maken het onder meer moeilijker voor sommige Russische bedrijven om geld te lenen in de EU.

Een Europese diplomaat bevestigde tegen persbureau Reuters dat die maatregel gaat gelden voor de energiebedrijven Rosneft, Transneft en Gazprom Neft.

De sancties raken niet de gassector, waardoor het staatsbedrijf Gazprom, de grootste gasleverancier naar Europa, niet wordt geraakt.

Staakt-het-vuren

Vorige week waren er speculaties dat de EU wellicht zou afzien van nieuwe sancties als er een bestand werd gesloten in Minsk tussen Oekraïne en de pro-Russische rebellen.

Maar bondskanselier Merkel zei dat het overeenkomen van een bestand niet genoeg is om nieuwe sancties te voorkomen. Eerst moet duidelijk worden of de Russen de hulp aan de opstandelingen staken en het staakt-het-vuren wordt nageleefd.

Tegenmaatregelen

Zaterdag kondigde Rusland tegenmaatregelen aan als de EU nieuwe sancties invoert. Welke dat zijn, heeft Moskou nog niet bekendgemaakt.

Premier Medvedev suggereerde in een interview met een Russische krant dat de regering mogelijk het luchtruim sluit voor vliegtuigen uit westerse landen. Vorige maand dreigde Medvedev daar ook al mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl