NOS NieuwsAangepast

"Check alle zwangeren psychisch"

Alle vrouwen zou aan het begin van hun zwangerschap gevraagd moeten worden naar hun psychische en psychosociale toestand. Daarvoor pleit Chantal Quispel in haar promotieonderzoek aan het Erasmus MC.

Psychische problemen komen bijna nooit alleen. Negentig procent van de mensen met een depressie heeft ook psychosociale problemen, zoals moeilijkheden met huisvesting, financiën of relaties. Juist die factoren beïnvloeden de gezondheid van de baby negatief.

Het verband tussen bijvoorbeeld een laag geboortegewicht van de baby en alleen psychische problemen is zwak, zegt Quispel, maar negen van de tien keer hebben deze vrouwen ook een ongezonde levensstijl. "Als je al die klachten bij elkaar optelt, zie je dat het risico op bijvoorbeeld een laag geboortegewicht enorm toeneemt."

Gesprek

Uit het onderzoek van Quispel blijkt dat maar weinig vrouwen geneigd zijn deze problemen tijdens een gesprek met verloskundige of gynaecoloog naar voren te brengen, ook als de arts goed doorvraagt.

Vrouwen die voorafgaand aan een gesprek een digitale vragenlijst invulden meldden vijf keer zoveel psychische problemen als vrouwen die dat niet deden. "En zelfs als iemands psychische gezondheid wel naar voren kwam tijdens het gesprek, beschouwde de verloskundige het vaak niet als een probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl