NOS SportAangepast

Honkballers willen titel terug

Vrijdag begint het Europees kampioenschap honkbal. De Nederlandse ploeg heeft wat recht te zetten. Oranje behoort weliswaar tot de mondiale top, zo werd vorig jaar wel bevestigd bij de World Baseball Classic, maar de Europese titel is sinds 2010 in handen van Italië.

Twee keer op rij moest Nederland in de finale buigen voor de Italiaanse honkballers. "Goud is het enige waar we genoegen mee nemen", zegt bondscoach Steve Janssen. "Die Europese beker staat al lang genoeg in het zuiden van Europa, het is tijd dat deze trofee weer op de plek komt waar hij hoort te staan."

Twee keer verloren

Al decennialang maken Nederland en Italië de dienst uit in de Europese honkbalwereld. Na vijf titels op rij moest Oranje in 2010 en 2012, de laatste keer als wereldkampioen voor eigen publiek in Rotterdam, toezien hoe de 'Azzurri' feest vierden.

"Wij zijn de laatste jaren heel succesvol geweest op het WK en de World Baseball Classic, maar dicht bij huis hebben we de titel al twee keer niet kunnen bemachtigen", zegt Janssen, de Belgische bondscoach van Oranje.

"Het is de hoogste tijd dat we de Europese titel terugkrijgen. Maar we kijken niet alleen naar Italië. Ieder Europees land wil van Nederland winnen, de tijd dat we rustig achterover konden hangen is voorbij. Spanje, Duitsland, Tsjechië; allemaal zijn ze extra gemotiveerd om ons te verslaan."

Eerste grote klus Janssen

Janssen begint in Tsjechië aan zijn eerste grote klus als bondscoach. "Ik liep al wat langer mee bij Oranje, dus de groep kende ik al goed. Maar als bondscoach krijg je ook met andere dingen te maken. Tot nu toe bevalt het goed, maar het gaat om het doel. En dat is goud op het EK."

De Belg gaat naar Ostrava, de stad waarin de groepswedstrijden worden gespeeld, met een selectie die bulkt van de ervaring. "Jongens als Rob Cordemans, Hainley Statia en Yurendell de Caster zijn ook buiten het veld heel belangrijk. We hebben een geweldige groep, waarin iedereen zijn rol heeft. We moeten het als team doen. Elke wedstrijd zullen we vol aan de bak moeten en lijf en leden in de strijd gooien, want wij zijn de te kloppen ploeg voor iedereen."

Geen Bernadina

Tegenvaller voor Janssen was dat Roger Bernadina, het kopstuk van zijn selectie, afgelopen week weer bij de hoofdmacht van MLB-club Los Angeles Dodgers werd gehaald. Daardoor ontbreekt de 30-jarige buitenvelder op het EK.

"Iedereen kent zijn kwaliteiten, maar het is niet zo dat alleen Roger ons de Europese titel zou kunnen bezorgen. We hebben nog 23 spelers die net zo belangrijk zijn", aldus Janssen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl