NOS VoetbalAangepast

Tsjechië maakt 't Oranje vaak lastig

Het Nederlands elftal opent dinsdag het kwalificatietoernooi voor het EK van 2016 met een wedstrijd tegen Tsjechië. Na negen onderlinge ontmoetingen is de balans in evenwicht, beide landen wonnen drie keer. Drie duels springen eruit.

19 juni 2004, Nederland-Tsjechië 2-3

Op het EK van 2004 in Portugal leek het Nederlands elftal op weg naar een zege, totdat bondscoach Dick Advocaat besloot om uitblinker Arjen Robben te wisselen. Zonder de aanvaller verspeelde Oranje een voorsprong van 2-1.

Advocaat wisselde Robben om het middenveld te versterken en bovendien was de aanvaller nog maar net hersteld van een blessure. Advocaat zag de Tsjechen na zijn veelbesproken wissel sterker worden en zelfs de winst pakken. Slechts een enkeling had oor voor zijn argumenten.

"Dan sla ik hem neer", antwoordde Willem van Hanegem, nota bene assistent van Advocaat, op de vraag hoe hij de volgende keer zou reageren. Columnist Jan Mulder riep zelfs dat Advocaat gestenigd moest worden. Premier Jan Peter Balkenende probeerde de volkswoede te temperen. "Blijf alsjeblieft normaal doen."

26 april 1995, Tsjechië-Nederland 3-1

In zijn eerste periode als bondscoach maakte Guus Hiddink onaangenaam kennis met een bezoekje aan Tsjechië. Met een eenvoudige zege op Malta (4-0) al op zak startte Oranje met vertrouwen aan de tweede wedstrijd in de aanloop naar het EK in Engeland.

Wim Jonk bracht het Nederlands elftal na zeven minuten op voorsprong. Vervolgens werd de formatie, bestaande uit veel spelers die een maandje later met Ajax de Champions League zouden winnen, echter zo overlopen dat het een wonder was dat het bij 3-1 bleef. Hiddink kreeg veel kritiek na de nederlaag, onder meer op zijn besluit om Peter van Vossen als diepe spits op te stellen.

8 oktober 2005, Tsjechië-Nederland 0-2

Met een geflatteerde zege op Tsjechië kwalificeerde Marco van Basten zich met een gereviseerd Oranje definitief voor het WK van een jaar later in Duitsland. De voormalig topspits bouwde met succes aan een nieuw elftal en had over geluk niet te klagen. Ook in Praag ontsnapte Oranje aan een achterstand toen doelman Edwin van der Sar een strafschop van Tomas Rosicky stopte.

Nederland mocht vervolgens niet klagen dat er een doelpunt van Tsjechië werd afgekeurd. Rafael van der Vaart zorgde uiteindelijk voor 1-0, waarna Barry Opdam met zijn enige treffer ooit voor Oranje het duel besliste. Het was de laatste keer dat beide ploegen het tegen elkaar opnamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl