NOS SportAangepast

Van der Ven: beste seizoen ooit

Sinds de Olympische Spelen van 2012 is hij een bekende Nederlandse sporter: handboogschutter Rick van der Ven. In Londen haalde hij het podium nét niet. Gisteren was het wel raak in de finale van het wereldbekerseizoen.

In het Zwitserse Lausanne pakte hij een bronzen medaille op het olympische onderdeel recurve. "Het beste seizoen tot nu toe", noemt hij het zelf. Door zijn goede prestaties dit seizoen plaatste hij zich als eerste voor het finaleweekend.

In de halve finales tegen de Amerikaan Brady Ellison kwam hij nét tekort. Zijn laatste pijl landde in de negen, een tien zou Van der Ven in de finale hebben gebracht.

Trots

Het feit dat hij zich plaatste voor de seizoensontknoping was al uniek. Geen enkele Nederlander slaagde daar eerder in. Dat is iets om trots op te zijn. "Dat ik uiteindelijk gewoon met een medaille naar huis ga, is een mooie afsluiter van het weekend."

In de strijd om het brons leek het bijna fout te gaan. Van der Ven stond 2-4 achter, maar hij wist zijn hoofd koel te houden. "Zestig tot zeventig procent is puur mentaal en als je daar goed zit, kom je al een heel eind", zegt hij. Van der Ven won de wedstrijd tegen de Duitser Florian Kahllund uiteindelijk met 6-4.

Finale

Bewondering was er ook voor de finalisten. "Zij hebben allebei gewoon rete-goed geschoten. Ik verlies mijn halve finale nipt doordat Ellison op magische wijze een tien schiet met zijn laatste pijl." Ellison ging er uiteindelijk vandoor met het goud. In de finale versloeg hij de Braziliaan Marcus D'Almeida in de shoot-out. D'Almeida is pas 16 jaar.

Olympische Spelen

De route naar de Spelen van Rio de Janeiro is nog lang. "We kunnen ons zowel met het team plaatsen als individueel. Hopelijk met het team, want met z'n drieën is het natuurlijk altijd leuker dan individueel", aldus Van der Ven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl