NOS NieuwsAangepast

Pubers gaan later roken en drinken

Jongeren beginnen de laatste jaren later met het drinken van alcohol. In 2003 dronk 70 procent van de kinderen van 12 al eens alcohol, nu is dat cijfer gezakt naar 17 procent.

Ook meer pubers van 14 jaar stellen hun eerste glas alcohol uit, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2003 had 90 procent al gedronken, nu is dat gedaald tot onder de 50 procent.

Volgens hoofdonderzoekster Wilma Vollebergh van de Universiteit Utrecht komt de daling doordat veel ouders strenger zijn geworden.

Ouders zouden zich beter realiseren hoe schadelijk alcohol en tabak zijn voor hun opgroeiende kinderen. Ze zijn daardoor minder tolerant dan ouders tien jaar geleden, zegt onderzoekster Wilma Vollebergh.

Per 1 januari is de leeftijd van alcohol en tabak verhoogd tot 18 jaar. De resultaten daarvan moeten de komende jaren zichtbaar worden.

Roken

Ook steeds minder jonge pubers roken. Onder jongeren van 14 wordt er zelfs bijna niet meer gerookt, zegt Vollebergh.

Het onderzoek richtte zich op jongeren tussen de 11 en 16 jaar en werd in 2013 uitgevoerd. Onderzoekster Vollebergh zegt dat jongeren vanaf 16 jaar wel meer drinken. "Als die groep eenmaal drinkt, drinken ze ook behoorlijk veel."

Blij

Staatssecretaris Van Rijn is blij met de uitkomsten van het onderzoek. "We dringen er erg op aan dat wanneer je op jonge leeftijd drinkt dat heel slecht is voor je hersenen", zegt Van Rijn. "Je ziet dat dat nu jongeren en hun ouders vooral dat beginnen in te zien, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl