NOS NieuwsAangepast

Obama wil snel regering in Kabul

Afghanistan moet opschieten met het vormen van een regering van nationale eenheid. De Amerikaanse president Obama heeft de twee overgebleven presidentskandidaten gebeld om hen tot snelheid te manen. Hij hield hen voor dat Afghanistan dan op meer internationale hulp kan rekenen.

De presidentskandidaten Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani claimen allebei dat ze de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, in juni, hebben gewonnen. Zolang deze kwestie niet is opgelost, lijkt de vorming van een breed gedragen regeringscoalitie niet mogelijk.

Er waren afspraken over een hertelling onder toezicht van de Verenigde Naties, maar die wordt door Abdullah Abdullah geboycot. In de voorlopige uitslag kreeg Ghani ruim 56 procent van de stemmen. Abdullah zegt dat er fraude is gepleegd en dat de regerende president Karzai daar de hand in had.

Verstek

Obama belde de twee zaterdag na terugkeer uit Europa, waar hij onder meer de NAVO-top in Wales had bijgewoond. Het was de bedoeling geweest dat de nieuwe president van Afghanistan ook bij de NAVO-bijeenkomst aanwezig zou zijn. Omdat er nog steeds geen nieuwe president is, liet het land verstek gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl