NOS VoetbalAangepast

Wint Oranje niet, heb je 'n probleem

"Het is zo verschrikkelijk knullig verdedigd, afschuwelijk." Ruud Gullit windt er in Studio Voetbal geen doekjes om. De verdediging van het Nederlands elftal was tegen Italië naar zijn mening ver onder de maat. "Of je zet druk als ploeg, of je zakt terug. Nu staan ze er tussenin en krijg je dit."

Oranje stond binnen tien minuten al met 2-0 achter tegen de Italianen. Er werd daarom aan tafel bij Jack van Gelder volop gediscussieerd over de vraag of Guus Hiddink terug moet grijpen op een systeem met vijf verdedigers, zoals Louis van Gaal op het WK deed. "Ook in dat systeem werden veel fouten gemaakt, maar door de goede resultaten werd dat verbloemd", volgens Bert van Marwijk.

Oranje mist Vlaar

"Ik vind dat we in Nederland veel te veel doorslaan", vervolgt de voormalig bondscoach van Oranje. "Elke keer gaat het weer over die systemen. Die discussie hoor je in het buitenland veel minder. Die Italianen staan na tien minuten met 2-0 voor en doen verder niks meer. Het slot gaat erop, klaar, de winst is binnen. Voor die Italianen telt alleen het resultaat."

Volgens Gullit moet Hiddink iets verzinnen voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. "Je kunt ook met twee controlerende middenvelders spelen. Zoals Bert (van Marwijk, red.) deed op het WK van 2010, in een 4-2-3-1 systeem. Met Nigel de Jong en Daley Blind voor de verdediging om ze te beschermen. Het WK leert je dat het resultaat voorop staat, niet hoe goed je speelt."

Depay in de basis?

Jan Mulder en Arno Vermeulen opperen dat Memphis Depay in de basis moet starten. "Hij is op dit moment beter dan Robin van Persie. Hoe is het mogelijk dat hij niet speelde tegen Italië", vraagt Mulder zich af. Vermeulen: "Op het WK hebben we gezien hoe goed hij is en die lijn heeft hij doorgetrokken bij PSV. Alles draait om hem."

Voor Nederland is een goed resultaat tegen Tsjechië erg belangrijk, weet Van Marwijk. "Er zit veel druk op de ploeg, bij iedereen. De Tsjechen hebben alleen Tomas Rosicky en Petr Cech nog. Als je deze niet wint, heb je wel een probleem." Vermeulen: "De Tsjechen hebben een heel matig elftal en zijn absoluut niet overtuigend. Oranje moet gewoon winnen."

PSV winnaar transfermarkt

Tot slot werd in de uitzending het sluiten van de transfermarkt nog besproken. Ajax haalde op de laatste dag nog Niki Zimling, maar PSV is veruit het beste uit de transferperiode gekomen. Daar waren alle gasten aan tafel het wel over eens.

"Dat is heel duidelijk. Ze snakken zo naar een kampioenschap en dat gun ik ze ook wel", zegt Gullit. Van Marwijk: "Marcel Brands heeft de afgelopen jaren wel eens kritiek gekregen op het aankoopbeleid. Bijvoorbeeld toen ze Kevin Strootman, Dries Mertens en Georginio Wijnaldum haalden. Maar kijk eens waar en hoe die nu spelen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl