NOS NieuwsAangepast

Paarlberg stapt naar Europees Hof

Vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg stapt naar het Europees Hof. Hij wil via het hof zijn onschuld bewijzen. Dat zegt Paarlberg in een interview met KRO Brandpunt.

Jan Dirk Paarlberg werd afgelopen week door Frankrijk uitgeleverd aan Nederland. Hij is in Nederland veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor oplichting, belastingfraude en het witwassen van 17 miljoen euro. Dat geld was door de crimineel Willem Holleeder afgeperst van zakenman Willem Endstra.

Bewijs

Paarlberg zegt dat het belangrijkste bewijsmateriaal dat tegen hem is aangevoerd vooral van Endstra afkomstig was. Aangezien die voor de start van het proces werd geliquideerd, konden de rechters hem niet meer verhoren.

De advocaten van Paarlberg zeggen dat er volgens Europese mensenrechtenverdragen in zulke gevallen voldoende ander ondersteunend bewijs moet zijn. Ze zeggen dat dat andere bewijs er niet is.

Administratie

Ook zou de administratie van Endstra nooit ter beschikking zijn gesteld aan Paarlbergs verdediging, terwijl het Openbaar Ministerie de stukken wel heeft gebruikt in de zaak. "We vinden daarom dat we niet hebben kunnen strijden met gelijke wapenen", aldus Paarlbergs advocaat Frans Sijbers.

Met de administratie hoopt Paarlberg te kunnen bewijzen dat geldstromen tussen hem en Endstra niets met afpersing te maken hadden, meldt Brandpunt.

Een uitspraak van het Europees Hof kan ertoe leiden dat Paarlberg alsnog inzage krijgt in de administratie van Endstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl