NOS NieuwsAangepast

Eerste Fyra weg uit Nederland

De eerste afgedankte Fyra-hogesnelheidstrein is vertrokken uit Amsterdam en op weg naar Italië. De trein gaat in één keer door naar de fabriek van treinenbouwer AnsaldoBreda in Pistoia.

De Fyra rijdt niet zelfstandig. Hij is aan de voor- en achterzijde gekoppeld aan materieel van de Duitse spoorwegen en rijdt niet sneller dan 80 kilometer per uur. Het is de bedoeling dat de komende maanden alle zestien door de NS bestelde treinen op die manier naar Italië terugkeren.

Doelloos

Eerder deze week meldde de NOS al dat de eerste Fyra vermoedelijk dit weekend zou vertrekken. De treinen staan al anderhalf jaar doelloos op een rangeerterrein in Amsterdam. Nadat een van de treinen begin vorig jaar een bodemplaat had verloren, mochten ze in België en Nederland het spoor niet meer op. In latere onderzoeksrapporten stond dat er veel mis was met de technische staat van de treinen.

NS, het Belgische NMBS en AnsaldoBreda werden het eerder dit jaar eens over een schikking. Jarenlange rechtszaken werden daarmee voorkomen. NS ontving 125 miljoen euro van de Italiaanse treinenbouwer, die op zijn beurt alle treinen terugkrijgt. De NS kan nog meer geld krijgen als de Fyra's worden doorverkocht.

Het is de bedoeling dat voor het einde van het jaar alle Fyra's terug zijn in Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl