NOS SportAangepast

Dubbeldam in het voordeel

Van de vier springpaarden die vandaag strijden om het goud bij de Wereldruiterspelen in Normandië, is Zenith van Jeroen Dubbeldam het minst ervaren. "Dat kan een voordeel zijn", denkt bondscoach Rob Ehrens.

Het paard van de Nederlandse springruiter heeft zich nog niet vaak bewezen op het hoogste niveau en zeker niet in vier omlopen in korte tijd. Daar zouden de andere ruiters wel eens meer moeite mee kunnen hebben dan Dubbeldam, die elke dag met Zenith aan de slag is.

"De strijd gaat tussen vier topprofessionals met drie doorgewinterde paarden", aldus Ehrens. "Zenith is eigenlijk een nieuwkomer, die net komt kijken op dit niveau."

Kansen Dubbeldam

De bondscoach is overtuigd van de kansen van Dubbeldam. "Hij is nuchter, kan zich heel goed concentreren en motiveren, en is een ruiter die in zijn carrière al heel veel verschillende paarden heeft gereden. Hij zou dit moeten kunnen", zegt Ehrens.

"Ik ken die paarden goed, zie ze elke week springen. Ik hoop dat ik er goed genoeg in ben", bevestigt Dubbeldam.

Ervaren concurrentie

Sinds 1953 wordt de paardenwissel gehanteerd om de wereldkampioen te bepalen. "Het is een traditie geworden", bevestigt Ehrens. "Eerst rijden de ruiters op hun eigen paard. Daarna hebben ze telkens drie minuten om aan het paard van de concurrent te wennen. Dat is moeilijk en zwaar. Maar wel heel spannend om te volgen."

Dubbeldam moet zien af te rekenen met de Fransman Patrice Delaveau (Orient Express), de Amerikaanse Beezie Madden (Cortes C) en de Zweed Rolf-Göran Bengtsson (Casall Ask). Alleen de Fransman won nooit een olympische medaille, maar kan bogen op het thuisvoordeel in Caen. De Amerikaanse Madden is de enige ruiter met ervaring in de bloedstollende apotheose van de Final Four. In 2006 won ze zilver bij de Wereldruiterspelen in Aken.

Rijkwaliteit moet bovendrijven

Datzelfde jaar sleepte Ehrens samen met Dubbeldam nog de wereldtitel binnen in de landenwedstrijd. Nu bereidt hij Dubbeldam voor op de apotheose in het individuele springtoernooi. "Ik denk niet dat we videobeelden gaan terugkijken. Maar we zullen natuurlijk wel een paar details van de andere paarden bekijken. Uiteindelijk moet de rijkwaliteit komen bovendrijven."

"Ik ben geen tegenstander van de paardenwissel, maar ik vind dat de combinatie die na vijf loodzware onderdelen de beste is, wereldkampioen moet zijn", bekent Ehrens. In het verleden werden er wel eens trucjes toegepast voordat een paard werd overgedragen aan de concurrentie. "Het kwam wel eens voor dat ruiters na de finish van hun proef even flink doortrokken. Maar dit zijn vier topprofessionals die gaan voor pure sport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl